Konferencje

KONFERENCJA
"30 PRYMAS TYSIĄCLECIA" - Ksiądz Stefan Kardynał Wyszyński, a NSZZ RI "Solidarność"
Złota Statuetka "Zasłużony dla NSZZ RI "Solidarność" dla Prymasa Józefa Glempa

W dniu 15 listopada 2010 roku w Sali Konferencyjnej Archidiecezji Warszawskiej w Domu Arcybiskupów przy ulicy Miodowej w Warszawie odbyła się Konferencja „ Prymas Tysiąclecia – ksiądz Stefan Kardynał Wyszyński, a NSZZ RI „Solidarność” zorganizowana z okazji 30. rocznicy powstania NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „Solidarność” przez Fundację Kasa Nadziei przy współudziale Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski oraz metropolita warszawski ksiądz kardynał Kazimierz Nycz.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz kościelnych, na czele z księdzem kardynałem Józefem Glempem i księdzem Kardynałem Kazimierzem Nyczem, przedstawiciele władz państwowych i parlamentarzyści wśród nich m.in. Wicemarszałek Sejmu Marek Kuchciński, a także wiele osób z instytucji zaprzyjaźnionych oraz członkowie NSZZ RI „Solidarność” z terenu całego kraju.

Konferencja
"30 lat Solidarności"

W dniu 9 października br. na zamku w Lublinie w Sala Galerii Malarstwa Polskiego XVII-XIX w., odbyła się konferencja historyczno naukowa „ 30 lat Solidarności”, zorganizowana przez „Fundację „Kasa Nadziei” z okazji jubileuszu 30 rocznicy powstania NSZZ RI „Solidarność”. Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi parlamentarzyści,  przedstawiciele samorządu woj. lubelskiego, władze NSZZ RI „Solidarność” oraz rolnicy a także sympatycy rolniczej solidarności. Przybyłych gości przywitał Prezes Fundacji „Kasa Nadziei” Stefan Szańkowski, a oficjalnego otwarcia konferencji dokonał Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Jerzy Chróścikowski. Obradom przewodniczyła Teresa Hałas Zastępca Przewodniczącego NSZZ RI „Solidarność”.
Zorganizowano panele tematyczne poświęcone m.in. historii i przyszłości solidarności rolniczej, wspomnieniom twórców NSZZ RI „Solidarność” oraz roli i znaczeniu solidarności dla współczesnych.